Ukázka kuchyňské linky s varnou plochou

Výběr indukční varné desky

Jak správně vybrat indukční desku a jak ji vhodně umístit v rámci kuchyňské linky? A co vše potřebuji, pokud chci vyměnit plynový sporák za indukční varnou desku?

Inspirací pro tento článek jsou časté otázky mých klientů.

  • Jak vlastně poznáme, že bude indukční deska dobrá, že je kvalitní a bude vyhovovat, když na trhu je tolika možností?
  • A kam ji v rámci kuchyňské linky umístit?
  • Co vše musím vědět, když chci odpojit současný plynový sporák? Bude mi doma indukce vůbec fungovat?
Indukční varná deska

Nutná příprava elektroinstalací

Pokud aktuálně máte plynový sporák, pravděpodobně máte pouze jednofázový jistič i elektroměr a nízký rezervovaný příkon. To poznáte na vyúčtování, které vám pravidelně zasílá dodavatel energií. Pro správné fungování indukční desky potřebujete mít do prostoru varné plochy přivedeny 3 fáze. Je tedy nutné kontaktovat dodavatele energií a zažádat o  navýšení rezervovaného příkonu alespoň na 3×20 A a tedy i o 3-fázový elektroměr. S touto změnou je spojen jednorázový poplatek v řádech tisíců Kč. Nejčastěji společně s klienty navyšujeme na 3×20 A a poplatek činí cca 6 800 Kč.

Jak se zorientovat v modelech indukčních varných desek a vybrat tu pravou?

Variant indukčních desek na trhu je opravdu stovky, ne-li tisíce. Ale je to skutečně tak, že některé z nich opravdu nejsou dobré? Nemůžeme úplně říci, že na nich neuvaříme, ale přinejmenším na některých deskách uvaříme s radostí a u jiných se budeme „tak trochu rozčilovat“.

Má doporučení, jak vybrat tu pravou:-)

1.) Velikost – šířka desky 80 nebo 60 cm

Pokud máte velkou a prostornou kuchyň, indukční deska šířky 80 cm je ideální. Nikdy se vám totiž nestane, že se vedle sebe nevejdou či s obtížemi vejdou objemnější hrnce nebo větší pánve. Široká deska, zejména, pokud je zde možnost přemostění, je velikou výhodou. Ale pokud máte kuchyň menší, šetřete místem a s deskou šířky 60 cm určitě neuděláte chybu.

2.) Ovládání jednotlivých plotének

Tento faktor hraje při výběru desky klíčovou roli. Pokud je každá ploténka ovládána zcela samostatně (nikoliv 1 ovládáním pro všechny ploténky, po přepnutí) a to posunem prstu po stupnici či poklepáním, máte polovinu úspěchu zaručenou.

Druhou polovinu úspěchu získáte tím, že na každé z plotének bude možnost tzv. boosteru (označení B), resp. power módu (označení P), který zajistí krátkodobý velký výkon ploténky a voda se dříve začne vařit.

Tyto 2 body jsou zárukou kvalitní desky. Nemohu říci, že nenajdete na trhu varnou desku, která tyto body nesplňuje a přesto je dobrá, ale % úspěchu je značně snížené. Do desek, které nemají ovládání pro každou ploténku samostatně a nemají booster na všech ploténkách, se čím dál častěji vkládají méně kvalitní střeva desky, což v mnoha případech způsobí nepříjemné pulsování desky (tj. neustále vypínání a zapínání) nebo také deska neudrží plný výkon na všech 4 plotýnkách současně. Proto tato kritéria považuji za klíčová a je výhodné na nich nešetřit a raději si připlatit. Opravdu to stojí za to.

Ukázka ovládání varné desky

3.) Funkce přemostění výhodou

Příjemnou funkcí je možnost tzv. přemostění, tj. propojení 2 sousedících plotének v jednu. Je to velmi výhodné, když potřebujete něco vařit ve větším hrnci či pekáčku. Tato funkce není nutností, ale je velmi příjemnou funkcionalitou.

4.) Časovač pro každou ploténku samostatně + 1 navíc

U vaření oceníte časovač pro každou ploténku samostatně + navíc časovač nezávislý na žádné ploténce ani vaření. Ten využijete, např. pokud necháváte těsto odpočinout před vařením, maso vystydnout apod.

5.) Rámeček kolem desky nebo bezrámová deska ?

Současným trendem je bezrámové provedení, které se lépe udržuje. Nečistoty neulpívají pod rámečkem.

Dodržíte-li výše uvedené body, při výběru vhodné indukční desky, vyberete správně.

A tip na závěr

Při objednávce desky nezapomeňte na současné objednání čisticí škrabky na keramické desky, která při nešťastném znečištění desky zajistí, že vaše deska bude opět vypadat jako nová. Dobří výrobci dávají tuto škrabku automaticky ke spotřebiči.

Čisticí škrabka na varné desky

A jak správně indukční desku v kuchyni umístit?

Při volbě umístění indukční desky je třeba zohlednit tyto parametry:

  • dostatek místa vlevo i vpravo od varné plochy

Zdá se to být logické, ale musím se přiznat, že se mi často stává, že v ruce držím návrh, který má varnou desku přímo vedle lednice či vysoké potravinové skříně nebo vedle skřínky s vestavěnou troubou a dalšími spotřebiči. Nulové odsazení.

Proč je místo kolem desky tolik potřebné? Je to nejen proto, abychom se mohli vedle desky dobře hýbat (ruce, lokty, ramena), ale také proto, aby se nám dobře vešly úchytky od hrnce, rukojeť pánvičky apod. Pokud pracujeme s horkým nádobím, není nic horšího, než když kolem sebe nemáme dostatek místa.

  • umístění v blízkosti napojení digestoře na vzduchotechniku

Při vaření vzniká mnoho par a pachů, které je třeba z kuchyně odvést. Efektivita odsavače par se zásadně snižuje s každým ohybem vedení, proto je třeba trasu plánovat co nejpřímější.

Často dostávám otázku – a co se vyhnout dlouhému potrubí a pořídit si digestoř filtrační. Ano, je to jedna z variant, ale je třeba počítat s tím, že efektivita filtračních odsavačů par je mnohem nižší než klasických s odtahem. Filtry, které je nutné pravidelně vyměňovat, nepatří k nejlevnějším. A proto, pokud chceme efektivně páry odsávat a nevynakládat vysoké finance, je klasická digestoř napojená na odtah mimo objekt, ideálním řešením.

  • nezapomínejme na dobré osvětlení plochy pro vaření

Pokud pracujeme s digestoří nad varnou plochou, většina z nich již v sobě má dobré osvětlení. Pokud se však rozhodneme, že budeme bez digestoře, je třeba potřebu osvětlení nepodcenit.

Věřím, že pro vás tyto informace byly přínosné. A pokud máte další otázky, neváhejte se ptát. Své otázky můžete vkládat formou komentáře přímo pod článek, do facebookové skupiny Můj vysněný domov nebo zaslat emailem na interiery@michaelakopecka.cz.

Další inspirace na sociálních sítích

Facebook fanpage

Interiéry Michaela Kopecká

MŮJ VYSNĚNÝ DOMOV

Facebooková skupina pro všechny, kterým na svém domově záleží. 

PINTEREST

Interiérová inspirace

Michaela Kopecká

Mou vášní jsou bytové interiéry. Skrze mé konzultace, funkční a v praxi ověřené tipy a postupy i odborné články inspiruji své klienty k celoživotní radosti z domova. Motivuji k objevení citu pro interiér a prostorové uspořádání. Kvalitní domov je důležitý pro náš zdravý a spokojený život.


Můj příběh si přečtěte zde >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.